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You, W. D. Holoman, Chief Counsel, refer to Section 96-8(g)(7)(G) of the Employment 

Security Law which exempts any service performed by an individual in the employ of 

his son, daughter, or spouse and likewise exempts service performed by a child under 

the age of 21 in the employ of his father or mother.   

 

Your question relates to the employment of a mother and a father by an 

administratrix of a son’s estate.  You concluded in your Interpretation No. 109 that a 

father and a mother employed by an administratrix of a son’s estate were not engaged 

in exempt employment and should be reported as employees of the administratrix.  I 

think your ruling is correct.  To my mind the statute intended to exempt this family 

employment as long as the individuals were alive and in close personal relationship 

with each other.  It was not intended to carry this exemption beyond the boundaries 

of death and over into the field of a symbol or legal fiction such as a personal 

representative who may or may not be a relative.  Your attention is called to the fact 

that under the provisions of G. S. 96-8 (e) the legal representative of a deceased 

person is made a separate and distinct employing unit.   

 

I, likewise, do not think that a father and mother working for a partnership composed 

of two sons create any exempt services for the simple reason that the exemption 

applies only where the father and mother are employed by a son, and the son is the 

employing unit.  As pointed out, a partnership under G. S. 96-8 (e) is again a separate 

and distinct employing unit.  If the statute had intended for these types of services to 

be exempt, it could so easily have said so.   

 

 

Adopted as an Official Interpretation of the Commission on May 19, 1953.    

(Cancels and replaces Interpretation No. 109, adopted March 24, 1952.)  

 


