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RE:  Interpretation of Section 96-9(c)(4) of the Employment Security Law of 

North Carolina -Total or Partial Transfer of Experience Rating Account  

 

You have requested an interpretation of the above section of the law, and in connection 

therewith we advise as follows:    

 

Before a total or partial transfer of an experience rating account may be effected as 

provided in Section 96-9(c)(4) of the Employment Security Law, it must be determined 

that liability would have been or was established solely due to Section 96-8(f)(2) of the 

law.  Once it has been determined that liability would have been or was established solely 

due to Section 96-8(f)(2), the successor my acquire all or that part of the account of the 

predecessor which relates to the acquired portion of the business.   

 

Total Transfer 

 

A total transfer of the experience rating account may be made if the successor employer 

acquired all or substantially all of the assets of the predecessor employer, or acquired all 

or substantially all of the organization, trade, or business of another employer and was 

held liable as a successor by reason thereof, or would have been held liable by reason of 

the acquisition of such organization, trade, or business, or substantially all the assets 

thereof, if he were not already a covered and liable employer.  In other words, if the 

successor employer was a new employing unit and had not been adjudged a covered 

employer, his liability would have been effectuated upon the acquisition of all or 

substantially all of the assets of the predecessor employer, or upon the acquisition of the 

organization, trade, or business of the predecessor employer.  However, if the acquiring 

or successor employing unit is already an employer by reason of his own operation prior 

to the acquisition of the assets or substantially all of the assets of the predecessor or prior 

to the acquisition of the organization, trade, or business of the predecessor, then in that 

event he would have been determined an employer had he not already been adjudicated 

as such by reason of his own operations, and he may have the experience rating account 

transferred in toto.   

 

In both instances above set forth the acquiring employer must continue to operate the 

business acquired.  The effective date of such transfer of the experience rating account 

will depend upon the date of the application for transfer.  If the acquiring employer files 

application for transfer within sixty days after the Commission notifies him of his right 

to request such transfer, then the effective date will be the date of acquisition.  If the 



 

acquiring employer does not make application within the sixty days set forth, the 

effective date of the transfer will be the first day of the quarter within which such 

application for transfer was made.  

   

Partial Transfer 

 

When an employing unit acquires a distinct and severable portion of the organization, 

trade, or business of an employer as provided in Section 96-8(f)(2), that part of the 

account of the predecessor employer which relates to the acquired portion of the business 

may be transferred as of the date of acquisition to the successor employing unit, provided 

the successor makes application for a transfer within sixty days after the Commission 

notifies the successor of his right to request such transfer.  If the request for transfer is 

not made within sixty days after the Commission notifies the successor employer of his 

right to request such transfer, then the effective date of the transfer must be the first day 

of the calendar quarter in which the application is filed.  In this case also the successor 

employing unit must continue to operate the transferred portion of such organization, 

trade, or business.  We must bear in mind also in connection with the partial transfer of 

experience rating accounts that no such transfer may be made unless that part 

transferred is a distinct and severable portion of the organization, trade, or business of 

another employing unit and that such portion of the organization, trade, or business of 

another employing unit and that such portion would have been an employer under the 

provisions of Section 96-8(f)(1) of the law, if such portion had been all of the organization, 

trade, or business of the predecessor, as Section 96-9(c)(4) specifically provides that 

“Whenever any individual, group of individuals, or employing unit, who or which, in any 

manner, succeeds to or acquires substantially all or a distinct and severable portio of the 

organization, trade, or business of another employing unit as provided in Section 96-8, 

subsection (f), paragraph (2).”   Therefore, it becomes necessary that we examine Section 

96-8(f)(2) as it relates to establishing liability by reason of having acquired a part of the 

organization, trade, or business of another employer.  We construe this section to mean 

that, in determining the status of an employing unit which acquires a part of the 

organization of another employer, the investigator should look upon the part as if it were 

the whole and apply the same reasoning and same law that he would apply if the 

predecessor owned only that part.   

 

For example, A, a covered employer, operates an automobile garage and also an oil 

distributing business.  B purchases the automobile garage.  A continues to operate the 

oil distributing business.  C, the investigator for the Commission, in obtaining a status 

report from B ascertains that B has acquired the garage from A.  he thereupon should 

investigate the payroll records of A, first examining the records for the current year.  If 

it is discovered that the garage part of the business of A employed eight or more people 

in twenty weeks during the current year, it is not necessary to make further 

investigation. However, should it appear that the garage did not employ eight individuals 

in twenty weeks during the current year, the records for the preceding year should be 

investigated, and so on year for year, continuing back for a period of five years, and if it 

is discovered that A has employed as many as eight individuals in as many as twenty 

different weeks in the garage department of his business during any of the preceding five 



 

years, B should be reported as a covered and liable employer by reason of Section 96-8 (f) 

(2).  If it appears that during the preceding calendar year prior to the acquisition of that 

part of the business A did not employ as many as eight individuals in as many as twenty 

different weeks in that part and could have terminated his coverage had the part been 

the whole of his business and had he applied for termination as required by statute, then 

C should advise B that B has a right to file a written request with the Commission to be 

relieved of liability as provided in Section 96-8(f)(2), and that such application must be 

made within sixty days from the acquisition of the business.  

   

Conclusion 

 

In conclusion we say that before a total or partial transfer of an experience rating account 

may be affected, the following conditions must be met under the law:    

 

(1)  In order for the total reserve account to be transferred, the acquiring 

employer must have acquired substantially all of the assets, or all or 

substantially all of the organization, trade, or business of another employer;  

 

(2)  In order to transfer a part of the reserve account the acquiring employer 

must have acquired a distinct and severable portion of the organization, 

trade, or business of another, which would have been a covered employer 

under the provisions of Section 96-8(f)(1) if such portion had been the whole 

of the organization, trade, or business of the other;  (3) Each such acquiring 

employer must continue to operate the transferred portion (the whole or 

part) of such organization, trade, or business acquired.  

   

In investigations to determine status of an employing unit which has acquired a part of 

the organization, trade, or business of another employer, the investigators may and 

should, if necessary, cover a period of five years to determine whether or not such part 

acquired has employed eight or more individuals in twenty different weeks during any of 

the five calendar years.  Also in determining whether or not the acquiring employer my 

request that the successor ship section (Section 96-8(f)(2)) shall not apply, the 

investigators should only investigate the payroll records of the part acquired for the 

preceding calendar year to determine whether or not that part employed as many as eight 

individuals in as many as twenty different weeks during such preceding year.    

 

 

Adopted as an official Interpretation of the Commission on July 28, 1953. 


