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Several questions have been raised recently in respect to (1) the successor clause, (2) 

the rate of the successor who becomes an employer solely by virtue of being a 

successor, (3) the effective date of liability, and (4) the rate of the successor who, 

subsequent to the date of acquisition and the assignment of the predecessor’s rate, 

becomes liable by reason of any other provision under Chapter 96 of the Employment 

Security Law.   

 

Interpretation No. 82 – Supplement 2 deals with this subject, but it does not deal 

with the rates to be assigned; consequently, this Interpretation cancels and replaces 

Interpretation No. 82 – Supplement 2.   

 

When liability as a successor is established under Section 96-8 (6) b, the section 

dealing with successor ship, and liability is predicated solely upon the provisions of 

Section 96-8(6)b, then the date of liability is the date of acquisition.  If the successor 

employer was an employer subject to the Employment Security Law prior to the date 

of the acquisition of the business, his rate, of course, for the period from such date 

until the end of the then current contribution year will be the same as his rate which 

was in effect on the date of such acquisition.   

 

If the successor was not an employer prior to the date of the acquisition of the 

business, he shall be assigned the standard rate of contributions as provided for in 

Section 96-9(c)(4) b for the remainder of the year in which he acquired the business 

of the predecessor.  If such successor, however, makes an application for the transfer 

of the account of the predecessor within sixty days after the notification by the 

Commission of his right to do so and the account is transferred, he shall be assigned, 

for the remainder of such year, the rate applicable to the predecessor employer, or 

employers, on the date of the acquisition of the business, provided there was only one 

predecessor or if more than one and the predecessors had identical rates.  In the event 

the rates of the predecessors were not identical, the rate of the successor shall be the 

highest rate applicable to any of the predecessor employers on the date of the 



 

acquisition of the business.  This is so by reason of the provisions under Section 96-

9(c)(4) b of the Employment Security Law.    

 

Reference is again made to Section 96-8(6)b which is the section dealing with 

successor ship.  I quote from that section as follows:    

 

“* * * The provisions of § 96-11(a), to the contrary notwithstanding, any 

employing unit which becomes an employer solely by virtue of the 

provisions of this paragraph shall not be liable for contributions based 

on wages paid or payable to individuals with respect to employment 

performed by such individuals for such employing unit prior to the date 

of acquisition of the organization, trade, business, or a part thereof as 

specified herein, or substantially all the assets of another, which at the 

time of such acquisition was an employer subject to this chapter.  This 

provision shall not be applicable with respect to any employing unit 

which is an employer by reason of any other provision of this chapter. * 

* * (Underscoring ours) 

 

Particular attention should be called to the word “solely” as used in the above-quoted 

section, and in particular to the underscored sentence.    

 

The acquiring employing unit, which has no employees prior to the acquisition of a 

covered business, and which becomes an employer solely because of the acquisition of 

the business, or a part thereof, of the predecessor covered employer, and which 

acquires the account of the predecessor effective as of the date of the transfer of the 

business, will take the rate of the predecessor employer for the remainder of the year, 

Section 96-9(c)(4) b of the law.  The successor employer becomes an employer solely 

because of the acquisition of the business, or a part thereof, as provided for in Section 

96-8(6)b.  If thereafter, during the remainder of the calendar year, such successor 

employer becomes an employer by reason of any other section of the law, the rate of 

the predecessor will still be applicable for the remainder of such year.  

 

Consider the acquiring employing unit, not an employer, which has less than the 

requisite number of individuals in employment to cause it to be liable, which acquires 

the business, or a part thereof, of a covered employer as provided for in Section 96-

8(6 b. If, after such acquisition, upon combining the employment records of the 

predecessor and the successor employers, and treating them as a single employing 

unit, it is shown that there are not a sufficient number of employees during the 

calendar year to cause liability under Section 96-(6)b of the law, or if the employing 

unit does not become liable by reason of any other provision of the law during such 

year, such successor employer would be assigned the predecessor’s rate for the 

remainder of the year after the transfer of the predecessor’s account.  If such 

successor does not apply for the predecessor’s rate, the standard rate will be 



 

applicable.  In a case of this nature the liability of the successor is based solely upon 

the acquisition of the business of the predecessor.      

 

Irrespective of the fact that a successor employer may have been assigned the rate of 

the predecessor employer at any time during the calendar year, if it appears that the 

combined employment records of both the predecessor and the successor are sufficient 

at any time during the calendar year to cause liability, the liability date of the 

successor will be January 1 of that year by reason of Section 96-11(a) of the law, or 

the date on which the successor first had individuals in employment in that year;  

consequently, the successor does not become liable “solely” by reason of successor 

ship.    

 

The successor would, therefore, in a case such as described in the preceding 

paragraph, be assigned the standard rate from January 1 of such year until the date 

that it acquired the business.  Thereafter, for the remainder of the year the rate of 

the predecessor would be the applicable rate.   

 

In summarizing, a successor which is not an employer on the date of the acquisition 

of the business of the predecessor and which has the account of the predecessor 

transferred to it, shall be assigned the rate of the predecessor effective on the date of 

the acquisition of the business, and such rate shall remain in effect for the remainder 

of that year.  If the successor at any time during the year becomes liable by reason of 

any other provision of the law, the standard rate is assigned to be effective from 

January 1 until the effective date of the transfer of the account.  Thereafter, for the 

remainder of the year, the predecessor’s rate will be in effect.  In the event the 

successor does not make application for the transfer of the predecessor’s account 

within sixty days after notification by the Commission of its right to have such 

account transferred, the successor’s rate for the entire year will be the standard rate.    

 

 

Adopted as an official Interpretation of the Commission on June 9, 1959.   

This Interpretation cancels and replaces Interpretation No. 82 – Supplement No. 2, 

adopted August 30, 1949.  

 


