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RE:  Interpretation of the Employment Security Law of North Carolina -

Section 96-12(b), Wages Used in Computing Weekly Benefit Amount; 

Section 96-8(18), Base Period; Section 96-8(10)a, Total Unemployment; 

Section 96-8(13), Wages; Effect of Payment of Wages Retroactively for 

Base Period Purposes and Effect of Such Payments upon the Eligibility 

of a Claimant for Benefits with Respect to the Week for Which Such 

Retroactive Wages Were Paid 

 

In your memorandum of July 11, 1960, you advised that in certain instances 

payments are made (1) under ruling of the National Labor Relations Board to require 

an employer to conform to the Fair Labor Standards Act of 1938, such as back pay 

awards, minimum wages, and overtime compensation, and (2) retroactive payments 

made under supplemental benefit payment plans executed by bargaining agents and 

employers.  You inquired whether such payments should be processed for base period 

purposes on the basis of when the wages were actually paid or when the wages were 

earned. You further inquired as to whether such payments made with respect to given 

weeks would affect the eligibility of a claimant who had been paid benefits by the 

Employment Security Commission for such weeks.   

 

The answer to the first of the above questions, we think, is contained in Section 96-

12(b) which reads as follows: 

   

“(b) Each eligible individual whose benefit year begins on and after the 

first day of the month immediately following June 10, 1957, and who is 

totally unemployed in any week as defined by § 96-8(10)a. shall be paid 

benefits with respect to such week or weeks at the rate per week 

appearing in the following table in Column II opposite which in Column 

I appear the wages paid to such individual during his base period with 

respect to employment: * * *.” 

 

You will note that this particular section specifically provides that an individual shall 

be paid benefits as outlined, based upon wages paid during his base period, and 

nothing is said concerning payment of benefits based upon wages earned during the 

base period.   

 



 

We wish to call to your attention one exception to the above ruling; that is contained 

in Section 96-8(13)a which sets forth what shall be included as wages.  The pertinent 

proviso of that section reads as follows:    

 

“* * * Provided, if the remuneration of an individual is not based upon a 

fixed period or duration of time or if the individual’s wages are paid at 

irregular intervals or in such manner as not to extend regularly over the 

period of employment, the wages for any week or for any calendar 

quarter for the purpose of computing an individual’s right to 

unemployment benefits only shall be determined in such manner as may 

be authorized regulations be prescribed.  Such regulations shall, so far 

as possible, secure results reasonably similar to those which would 

prevail if the individual were paid his wages at regular intervals: * * * ” 

 

The history of this proviso goes back to the 1947 Legislature when the maritime 

provisions of our law were enacted.  At that time it was felt that a seaman who had 

been on a prolonged cruise of eight to nine months and who received all of his pay for 

services on such cruise upon his return to his home port should have such wages 

apportioned to the period of his services so that he could draw unemployment 

insurance benefits based thereon rather than holding him strictly to the other 

provisions of the law in which case he would only be entitled to draw benefits based 

upon the earnings as reported in the quarter in which they were paid.   

 

You will recall that prior to 1941 contributions were payable upon wages payable for 

services in a given quarter and that the 1941 Legislature amended the law to provide 

that contributions should be payable upon wages paid in a given quarter, irrespective 

of the quarter in which such wages were earned.  Our answer, therefore, to your first 

inquiry as to the effect of retroactive payment of awards as set forth above upon 

benefit years established prior to the payment of such awards is that such payments 

can only apply to any benefit year based upon the quarters in which the payments 

are actually made and not with respect to the quarters in which such payments were 

earned. 

 

The second question is what effect would such payments have upon the eligibility of 

a claimant who had been paid benefits during a benefit year and who subsequently 

was paid such payments covering the weeks of the benefit year with respect to which 

unemployment insurance benefits had been made.   

 

This question, we think, is answered by Section 96-8(10)a or b, as the case may be, 

which is the definition of total and partial unemployment. Under this section an 

individual is deemed to be totally unemployed in any week with respect to which no 

wages are payable to him and during which he performs no services.  An individual 

is deemed to be partially unemployed in any week in which because of lack of work 

he worked less than sixty percent of this customary hours of the industry or plant in 



 

which he was employed and with respect to which the wages payable to him are less 

than his weekly benefit amount, etc.   

 

It is our conclusion that under the statute we would be compelled to set up an 

overpayment against an individual who had been paid unemployment insurance 

benefits for a given week and who later was paid under a National Labor Relations 

Board ruling or who later was paid supplemental benefits with respect to the benefit 

week for which he had been paid unemployment insurance benefits.   

 

Summarizing, you would not recomputed a monetary determination based upon 

retroactive payment or supplemental benefits.  However, you would recalculate any 

benefit that might be due to an individual who had been paid benefits and who 

subsequently was paid such retroactive payments or supplemental benefits with 

respect to the same week.   

 

 

Adopted as an official Interpretation of the Commission on July 19, 1960.  

 


