
EMPLOYMENT SECURITY COMMISSION OF NORTH CAROLINA 

RALEIGH, NORTH CAROLINA 

 

INTERPRETATION NO. 184 

 

TO:   R. F. Martin, Director  

 

FROM:  R. B. Billings, Attorney 

 

RE:  Interpretation of Section 96-8(6)g7 of the Employment Security Law of 

North Carolina - Employment of Stepson by Stepfather 

 

The question has been raised as to whether a minor stepson in the employ of his 

stepfather is engaged in exempt employment under Section 96-8(6)g7.  This provision 

reads as follows:   

 

“The term ‘employment’ shall not include:   

 

“7. Service performed by an individual in the employ of his 

son, daughter, or spouse, and service performed by a child under 

the age of twenty-one in the employ of his father or mother;” 

 

Should the statute be interpreted to mean that the exemption applies only in those 

cases where a child under the age of 21 is employed by his natural father or mother?    

 

It has been ruled by the Attorney General that the exemption does not apply to 

services performed by a father or mother employed by an administratrix of a son’s 

estate.   

 

In his ruling the Attorney General stated:   

“* * * To my mind the statute intended to exempt this family 

employment as long as the individuals were alive and in close personal 

relationship with each other.  It was not intended to carry this 

exemption beyond the boundaries of death and over into the field of a 

symbol or legal fiction such as a personal representative who may or 

may not be a relative. * * *” (Interpretation No. 115) 

 

In the present case the exemption is not carried over into a field of a symbol or legal 

fiction.  The administratrix or personal representative in the capacity as such has no 

family relationship upon which may exempt services could be based.  In the ruling 

referred to it was also pointed out that under the law the legal representative of the 

deceased person was a distinct employing unit.  This was also true with respect to 

the ruling which was made concerning the case in which the father and mother 

worked for a partnership composed of two sons.  Here the partnership was considered 



 

as a separate legal entity and a distinct employing unit, and the exemption was held 

not to apply in such case.    

 

The services exempted under the section referred to, Section 96-8(6)g7, are based 

upon and are excepted from employment because of the existence of a family 

relationship between the employee and the individual employing him.  In construing 

the Federal Unemployment Tax Act concerning the same type of exemption contained 

in the Act, the Bureau of Internal Revenue has held such services to be exempt.  We 

quote from the ruling of the Internal Revenue Bureau as follows:    

 

“Services performed by a foster parent in the employ of his or her foster 

child, by a stepparent in the employ of his or her stepchild, and by a 

child under the age of 21 in the employ of his or her foster parent or 

stepparent, are excepted.” S.S.T. 313 (CB 1938-2, 335).   

 

The Bureau of Internal Revenue has limited the exemption, however, by a ruling, E. 

M. T. 436 (CB 1942-2, 209), with respect to a father’s services for the administratrix 

of his son’s estate.  Such services were held not exempt from the tax provisions on the 

principal that, generally, any services by employees after the employer’s death are 

performed in the employ of the employer’s estate which is a new employing unit.  It 

does not appear, therefore, that the opinion of the Attorney General, Interpretation 

No. 118, is in conflict with the ruling of the Internal Revenue Bureau insofar as a 

father’s services for the administratrix of his son’s estate are concerned.   

 

The basis of the exemption is that it is a family exemption and intended to allow a 

parent, foster or otherwise, to engage the services of a child whom he or she as a 

general rule supports, either voluntarily or by a legal obligation, without the further 

obligation of paying unemployment compensation contributions for any 

reimbursement that may be given for the services.  This is the view taken by the 

Montana agency with respect to that type of employment.   

 

The Unemployment Compensation Division in the State of North Dakota in an 

interpretative opinion relating to the same type of services stated the following:   

 

“The relationship of a minor stepchild to its stepfather is not essentially 

different from a relationship of a child to his normal parent.  It can be 

safely assumed that in most cases a stepfather provides support for his 

stepchild much as he would for a natural child. Under the 

circumstances, it is proper for him to utilize the services of such 

stepchild.  Services performed by a minor stepchild for his stepfather do 

not constitute employment under the terms of the statute.” 

 

It is our opinion that the services of a stepchild performed for a stepfather should not 

be considered as employment, and such services, in our opinion, are exempt under 



 

Section 96-8(6)g7, and that such exemption would also apply to services performed 

by an adopted child or foster child in the employ of his stepfather or stepmother.   

 

 

Adopted as an official Interpretation of the Commission on May 21, 1963.    

 


