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1.  Question: Can a nonprofit organization held liable under 96-8(5)a, elect to 

make payments by way of reimbursement in lieu of contributions?  

 

Answer:  No.  G.S. 96-9(d) provides that for the purposes of this paragraph a 

nonprofit organization is an organization described in Section 501(c)(3) of the 

Internal Revenue Code of 1954 (see Interpretation 208 for detailed explanation 

as to coverage).  If the nonprofit organization meets the test and is covered 

under G. S. 96-8(5)k., then under G.S. 96-9(d)(1)b., it may elect to make 

payments by way of reimbursement in lieu of contributions.   

 

If a “nonprofit organization “does not meet the test for coverage under G.S. 96-

8(5) k., then it becomes an “ordinary” employing unit and, under G.S. 96-8(5)a., 

has no election and must pay contributions.  We are assuming, of course, that 

the employing unit had within the current or preceding calendar year one or 

more  employees in 20 different calendar weeks or more or had in any calendar 

quarter in either the current or  preceding calendar year paid for services in 

employment wages of $1,500 or more.   

 

2.  Question:  Can a nonprofit organization failing to meet the conditions of 96-8 

(5)k., be held liable under 96-8(5)a?   

 

Answer:  Yes.  (See Interpretation No. 208 and answer to No. 1 above.) 

 

3.  Question:  Can a nonprofit organization which meets the conditions of 96-8(5) 

k., but not having as many as 4 or more individuals in employment in 20 

calendar weeks or more voluntarily elect coverage under G.S. 96-11(c)(1)? 

 

Answer:  Yes.  A nonprofit organization meeting the conditions of G.S. 96-

8(5)k., but not having as many as 4 or more employees in 20 different weeks in 

the current or preceding calendar year, may elect coverage under G.S. 9-

11(c)(1) with written approval of such election by the Commission.    



 

 

It should be noted that under G. S. 96-11(c)(3) any political subdivision of the 

state operating a hospital or institution of higher education may elect coverage 

under the Act without having to have the approval of the Commission.  If 

election is made, the statute requires payments in lieu of contributions.  It 

should also be noted that all such hospitals or institutions of higher education 

owned and operated by the political subdivision (city or county) of the state 

must be covered.  For example, a city operating two or more hospitals cannot 

voluntarily elect to cover just one of its hospitals.    

 

4.  Question:  Can an employer voluntarily liable under No 3 above elect to make 

payments by way of reimbursement?    

 

Answer:  No.  G.S. 96-11(c)(1) provides that any employing unit not otherwise 

subject to the Employment Security Law may elect coverage with the consent 

of the Commission, and such employing unit becomes an employer subject 

thereto to the same extent as all other employers.  We are of the opinion that 

this means that the employing unit must pay the contributions at the standard 

rate in the same manner as “all other employers.”  Therefore, under this 

circumstance, there is no choice.   

 

 

Adopted as an official Interpretation of the Commission on December 21, 1971.    


