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SUBJECT: Claims Reporting of National Guard Pay 

 

Questions have arisen concerning the applicability of Interpretation No. 

255 to payments made to claimants by National Guard units in which they 

serve.  Interpretation No. 255 is applicable to such payments and its application 

results in the conclusion that such payments are not reportable earnings for 

claims purposes.  

 

The fundamental policy expressed by Interpretation No. 255 is that any 

payment by an employer that is reportable as wages for unemployment 

insurance tax purposes or reportable by the claimant for federal and state 

income tax purposes is also reportable as earnings by the claimant for 

unemployment claims purposes.  Conversely, any nonreportable wages or 

income are likely to be nonreportable as earnings by claimants.  

 

G.S. 96-8(6)i(c) specifically declares that service in a National Guard unit 

is not employment and, therefore, remuneration for that service is not 

reportable for unemployment tax or reimbursement purposes. 

 

G.S. 105-141(b)(26) expressly exempts most National Guard pay from 

state income tax. 

 

The two statutes mentioned above express a clear intention on the part 

of the Legislature to accord special treatment to guardsmen’s pay.  This 

intention would appear to grow out of a sound public policy to encourage 

participation in National Guard units.  It is also noteworthy that the activities 

for which guardsmen are paid are largely concerned with training for the 

national defense and service to this state in time of emergency.  For the 

Commission to require unemployed guardsmen to report National Guard pay 

as earnings would not only be inconsistent with Interpretation No. 255, but 

would also tend to penalize them for their service to our state and nation and 

thereby tend to frustrate the manifest intent of the Legislature and the public 

policy of this state.  

 



Commission Interpretation No. 101 holds, inter alia, that a member of a 

National Guard or Military Reserve unit who performs services for 

remuneration during any week for which unemployment insurance benefits are 

claimed cannot be deemed totally unemployed.  This supplement to 

Interpretations No. 255 expressly overrules that portion of Interpretation No. 

101 but only as it applies to members of National Guard units.  It is noted, 

however, that a guardsman’s duties might raise a question of availability for 

work under G.S. 96-13(a)(3).  Such a question would ordinarily be raised only 

where the claimant/guardsman was on active duty for more than a majority of 

the days of a week for which unemployment benefits have been claimed. 

 

It is, therefore the policy of the Commission that a guardsman’s weekend 

drills cause no nonavailability for work but that the two (or more) weeks of 

summer active duty will ordinarily render a guardsman to be unavailable for 

work and, therefore, ineligible for unemployment insurance benefits during 

those weeks.  Active duty caused by the mobilization of the guardsman’s unit in 

time of emergency will be decided on a case-by-case basis. 

 

While the same policy considerations that appear to have moved the 

Legislature to speak to the remuneration of National Guard members may be 

equally applicable to the pay of military reservists, the Legislature has spoken 

only regarding members of National Guard units.  While a military reserve unit 

is, unlike a National Guard unit, wholly a federal instrumentality and its 

taxable status under state unemployment insurance law is doubtful, the pay 

received by members of military reserve units is clearly subject to both state 

and federal income tax.  Therefore, military reserve pay continues to be 

reportable earnings for claimants that receive it and its receipt may render a 

reservist “not unemployed” under Interpretation No. 101. 

 

In summary, the pay received by claimants for services in National 

Guard units is not reportable earnings for claims purposes and those 

individuals are not rendered “not unemployed” solely by reason of receipt of 

those payments, but their active duty may render them unavailable for work 

where that active duty substantially removes them from the labor market 

during a claims week.  The pay received by claimants for service in military 

reserve units is reportable earnings for claims purposes and may, alone, render 

those individuals to be “not unemployed” within the meaning of the law. 

 

 

Adopted as an official Interpretation of the Commission on November 10, 1982. 

 


