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Several questions have been raised concerning the treatment of separation pay for 

claims purposes.  After a review of the applicable statutes, court cases, and 

Commission regulations, it is my opinion that proper procedure in the stated fact 

situations is as follows:   

I 

 

Facts:  The claimant has received a large, lump sum payment of severance pay 

based on his length of service with the employer who had separated the 

claimant from employment.  The claimant has been advised by local office staff 

that he is not considered unemployed under G. S. 96-8 (10)c during the time to 

which the severance pay applies and the claimant decides, based on this advice, 

to file no claim for benefits.  When the time to which the severance pay applies 

has run out, the claimant again comes to the local office and applies for 

benefits.  The claimant does not establish a benefit year (or establishes a 

benefit year at a substantially reduced weekly benefit amount or maximum 

duration) because the whole amount of the severance pay has been reported in 

the one calendar quarter in which it was paid.  The claimant protests his wage 

transcript and monetary determination and asks that his severance pay be 

prorated for claims purposes.    

 

Question:   Should the severance pay be prorated?    

 

Answer:   Yes.  G.S. 96-8(13)a provides that “wages” include “any sums paid 

to an employee by an employer . . . by private agreement . . . for 

loss of pay by reason of discharge”.   This provision has been 

applied to severance pay by the North Carolina Supreme Court in 

In Re Tyson, 253 N.C. 622, 117 S.E. 2d 854 (1961).  Additionally, 

G.S. 96-8(13) a provides that:   

 

“if the remuneration of an individual is not based 

upon a fixed period or duration of time Or if the 

individual’s wages are paid at irregular intervals or 

in such manner as not to extend regularly over the 



 

period of employment, the wages for any week or for 

any calendar quarter for the purpose of computing 

an individual’s right to unemployment benefits only 

shall be determined in such a manner as may by 

authorized regulations be prescribed.”  

(Emphasis Added)    

 

The Commission has promulgated such a regulation in Regulation 9.15 which says:  

  

Wages reported in a single quarter which represent bonuses, profits, 

dividends, commission, or like remuneration awarded annually for 

services rendered throughout the year may be prorated by the 

Commission to other applicable quarters for benefit claim purposes only, 

provided all of the following conditions are met:   

 

(A)  The individual to whom the payment was made has claimed 

benefits; 

 

(B)  Either the claimant or the employer has protested the monetary 

determination on the basis that the wages reported for at least 

one of the base period quarters are disproportionately great or 

small in relation to the other quarters because the wages reported 

in a single quarter within or without the base period were for 

services rendered in more than one quarter;  

 

(C)  The wages as reported have resulted in a monetary determination 

which is clearly inequitable and causes a distorted result when 

benefits are determined; 

 

(D)  The proration of the wages to the other quarters in which they 

were earned would result in a monetary determination which, 

when benefits are determined, would correct the inequity 

otherwise existing.     

 

While it may not appear on first reading that the above-quoted regulation addresses 

severance pay, when it is read in context with 96-8(13)a and the Tyson case, 

severance pay is both sufficiently linked to past services and sufficiently like bonuses, 

etc. to come within the ambit of the regulation.   

 

Moreover, it is crystal clear that the Commission has implicitly (if not expressly) 

prorated the lump sum severance pay for one purpose (defining “unemployment” 

under 96-8(10)a, b & c, and fundamental fairness would seem to require that this 

same proration be made for other claims purposes.   

 



 

Therefore, on the facts stated above or in any similar fact situation where severance 

pay is paid in a lump sum and where the four criteria set out in Regulation 9.15 are 

met, that severance pay should be prorated for both the purpose of determining 

whether the claimant is unemployed and, where necessary to avoid clear inequity, for 

the purpose of establishing a benefit year or maximizing benefits after the separation 

pay runs out.    

 

Question:    What should local offices tell claimants about severance pay?   

 

Answer:    It is perfectly permissible to inform prospective claimants that 

the law deems them to be “not unemployed” while they are 

receiving severance pay.  If there appears to be no conflict 

between the claimant and the employer concerning the amount or 

duration of severance pay, it would not be improper for 

responsible local office staff to give these claimants a date on 

which they would be unemployed under the law.  However, if such 

a claimant still desires to file a claim or if there is any doubt as to 

the amount or duration of the severance pay, a claim should be 

taken and forwarded, properly flagged and documented, for 

Commission processing and/or adjudication. 

 

When a claimant who has been in severance pay status subsequently 

files a claim, the local office should process that claim as usual without 

trying to determine how the severance pay received will affect the 

claimant’s wage transcript and monetary determination.  If, upon 

receipt of the wage transcript and monetary determination, the claimant 

wishes to protect, the local office should explain that lump sum 

severance pay may (not will) be prorated if the four criteria in 

Commission Regulation 9.15 are met.  The claimant’s wage transcript 

and monetary determination protest should be processed as usual.   

 

Question:   Will the Commission now prorate regular wages earned in the 

base period but paid outside the base period if such a proration 

will make it possible for the claimant to establish a benefit year?   

 

Answer:    Probably not. Unless these regular wages are in such an amount 

and of a type as to fall within the provisions of Commission 

Regulation 9.15, regular wages should not be prorated.  

  

Example:  A claimant who cannot establish a benefit year because 

his last base period month’s wages were paid and properly 

reported in the following month, will not be able to get that 

month’s wages reassigned to the base period.   

 



 

II 

 

Facts:    The claimant discloses (or employer information reveals) that the 

claimant is entitled to severance pay but for some reason chooses 

not to accept the severance pay.   

 

Question:    Is the claimant unemployed for claims purposes?  

   

Answer:    G.S. 96-8(10)c provides that separation pay renders a 

claimant to be not unemployed during any week with 

respect to which he “is receiving, has received, or will 

receive” separation pay.  G.S. 96-8(13) a has been held to 

define separation pay as wages.  Tyson, supra.  

Commission Regulation 1.26 defines wages as 

“constructively paid” when they are freely at the disposal 

of the employee.  Therefore, the answer to this question 

depends on the reason for the claimant’s non-acceptance.     

 

(1)  If the claimant refuses to accept the severance pay 

because the employer requires that the claimant 

waive all rights of action against the employer 

arising out of the claimant’s separation from work, 

these monies are not freely at the disposal of the 

employee and, therefore, have neither been actually 

or constructively paid nor is there any substantial 

certainty they will be paid.  In cases such as this, a 

claim should be taken, and the matter referred for 

adjudication.  If the facts are found as related above, 

the claimant should be paid benefits but notified 

that any subsequent receipt of the severance pay 

will result in the establishment of overpayments 

pursuant to G.S. 96-14(8).   

 

(2)  If the claimant’s reason for refusal is his contention 

that he is owed more severance pay, the claimant’s 

claim should be taken and referred for adjudication.  

This adjudication should ordinarily result in a 

determination that no valid claim has been filed if it 

appears that the claimant could receive the amount 

offered by the employer  without prejudicing his 

right to pursue the additional amounts claimed by 

him.   

 



 

(3)  If the claimant’s reason for refusal is some personal 

consideration (e.g., more favorable income tax treatment 

through deferring payment) a claim should be taken only if 

the claimant insists.  If the claimant insists, the claim 

should be referred for adjudication on the issue of valid 

claim, where the claimant should ordinarily be determined 

to be “not unemployed” by reason of constructive payment 

of severance pay. 

 

III 

 

Facts:    The claimant filed a claim and neither the claimant nor the 

employer indicated that the claimant was or would be receiving 

separation pay.  The claimant is paid benefits, and the payment 

of separation pay either is made retroactively or only then comes 

to light.   

 

Question:   Should the claimant’s benefit year be taken down?    

 

Answer:    Not ordinarily.  In the above fact situation, the claimant 

may have known about the separation pay and willfully not 

disclosed it.  In such a case, a fraud investigation would be 

appropriate.  Whether the claimant knew or did not know 

about severance pay at the time the claim was filed, G.S. 

96-14(8), which has been held to apply to separation pay 

(See Tyson, supra) declares the recipient of such sums to 

be disqualified for any week with respect to which these 

sums were paid (assuming that those weekly sums 

correspond to wages actually lost).  While it could be 

argued that a claimant who received retroactive separation 

pay was not unemployed in the first instance, the statute 

does not seem to contemplate taking down the benefit year 

in such cases (nor should it since a retroactive 

disqualification under G.S. 96-14(8) will result in an 

overpayment) and, in the case of fraud, taking down the 

benefit year would be singularly inappropriate.  

Additionally, in an analogous situation (retroactive back 

pay), Commission Interpretation 163 specifically rejects 

taking down the benefit year.  

 

Summarizing, if, as discussed elsewhere herein, the present (or reasonably certain 

future) payment of separation pay is known when the claimant is filed, the result 

should ordinarily be a determination that no valid claim has been filed because the 

claimant is not unemployed as that term is defined in G.S. 96-8(10)a & c.  If, however, 



 

the separation pay issue is not apparent at the time the initial claim is filed, but the 

claimant is later paid separation pay, the result would ordinarily be to leave the 

benefit year in place, to impose a disqualification under G.S. 96-14(8) and, if 

circumstances warrant, to commence a fraud investigation.   

 

 

Adopted as an official Interpretation by the Commission on November 12, 1982.   


