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INTERPRETATION NO. 263 

 

TO:   Employment Security Commission  

 

FROM:  T. S. Whitaker, Chief Counsel  

 

SUBJECT:  Between Terms Denial for Educational Personnel    

 

Questions have arisen concerning the interpretation of N.C.G.S. 96-13(b)(1) with 

regard to the requirements of 26 USC 3304(a)(6).  This interpretation is to clarify the 

meaning of N.C.G.S. 96-13(b)(1) to assure, as required by N.C.G.S. 96-20, that the 

application of the North Carolina Employment Security Law is compliant with all 

relevant Federal Law, declared by the General Assembly of North Carolina in 

N.C.G.S. 96-19 to be the purpose of our law.   

 

Question #1 – In view of the provisions of 26 USC 3304(a)6) can N.C.G.S. 96-

13(b)(1) conformably require the retroactive payment of benefits to 

instructional and principal administrative (professional) personnel in or for 

educational institutions?    

 

A. The U.S. Department of Labor has interpreted 26 USC 3304 (a)(6)(i) to 

allow the retroactive payment of benefits to professional educational 

personnel only where the Commission determines that the reasonable 

assurance upon which the disqualification is based was faulty when 

given.  As of the effective date of this interpretation, N.C.G.S. 96-13 

(b)(1) is interpreted to allow the retroactive payment of benefits to 

personnel in instructional, research or principal administrative 

capacities only upon a redetermination under circumstances allowed by 

Federal guidelines.  (See Supplement #1, Q&A Supplementing Draft 

Language and Commentary to Implement the Unemployment 

Compensation Amendments of 1976 – Public Law 94-566, Question 7, 

Page 20).  Any questions regarding retroactive claims payments to 

professional personnel should be routed directly to the Legal 

Department.   

 

Question #2 – May non-professional educational workers be disqualified under 

N.C.G.S. 96-13(b)(1) for periods of leave between non-consecutive school terms, 

i.e., during leaves of absence or sabbaticals?   

 

A.    No.  Federal law does not allow such disqualifications.  Such non-

professional educational workers must be treated as any other worker 

on leave of absence.  Therefore, a leave of absence is with pay, an issue 



 

of whether the worker is unemployed within the meaning of N.C.G.S. 

96-8 (10) will arise if a claim is filed during the pendency of the  leave.  

Similarly, unpaid leaves of absence shall be treated in accordance with 

usual Commission procedures.   

 

Question #3 – Does G.S. 96-13(b)(1) require a disqualification for weeks 

occurring between terms or years or during a vacation period of professional 

and non-professional employees of educational service agencies who perform 

service in an educational institution covered by G.S. 96-13(b)(1)?   

 

A. It does.  N.C.G.S. 96-13(b)(1) requires between terms denials for claims 

“with respect to services in . . . educational institutions.”  The 

Commission’s interpretation  of this language as reaching 

educational service agencies has recently been approved by the North 

Carolina Court of Appeals.    

 

Question #4 – Do the provisions of G.S. 96-13(b)(1) require the disqualification 

of all educational personnel during a vacation period or holiday recess if the 

individual worked prior to such period and has a reasonable assurance of 

employment after such period?   

 

A.  Such disqualifications are required.  The Commission has always 

interpreted the language of 96-13(b)(1), except as interpreted in Answer 

#2 above, to comprehend all periods of vacation or recess.    

 

Question #5 – May an individual who has worked in one capacity during one 

school year, e.g., non-professional, be denied benefits at the beginning of the 

summer if the employment in the next year for which a reasonable assurance 

is offered is in another capacity, e.g., professional work?  May retroactive 

benefits be denied if the work offered at the end of the summer is in a different 

category?    

 

A. The U.S. Department of Labor interprets Federal law to forbid such 

“crossover” disqualifications.  Therefore, if the only assurance of 

continued employment or the only job offered is in a substantially 

different capacity, the claimant may not be disqualified between terms 

or denied retroactive benefits.   

 

 

Adopted as an official Interpretation of the Commission effective September 10, 1984.    

 


