
EMPLOYMENT SECURITY COMMISSION OF NORTH CAROLINA 

RALEIGH, NORTH CAROLINA 

 

October 15, 1991 

 

TO:   Holders of Interpretation Manual  

 

FROM:  Ann Q. Duncan. Chairman 

 

SUBJECT:  Interpretation No. 268 

 

In accordance with Interpretation No. 252, the attached Interpretation No. 268 has 

been adopted as an official Interpretation by the Employment Security Commission 

and shall be distributed to all holders of the Interpretation.  

 

Interpretation No. 265 issued March 1, 1991 is renumbered as Interpretation No. 

266.  Please make the appropriate changes on your copy.   

 

Any questions about this Interpretation should be directed to the office of the Chief 

Counsel at (919) 733-4636.    

 

Attachment.   



 

EMPLOYMENT SECURITY COMMISSION OF NORTH CAROLINA 

 

INTERPRETATION NO. 268 

 

TO:    Employment Security Commission 

 

FROM:   T. S. Whitaker, Chief Counsel  

 

SUBJECT:   Extended Benefits Charging of Benefits  

 

REQUESTED BY:  Preston L. Johnson, Director Unemployment Insurance Division  

 

 

QUESTION: 

 

(1) Does Section 96-9(c)(2)b apply to the state portion of the extended benefits 

paid?   

 

(2) Does Section 96-9(c)(2)a apply to the state portion of the extended benefits 

paid?    

 

CONCLUSION: 

 

(1) Yes. 

  

(2) Yes.   

 

N.C.G.S. § 96-12 (e)G, in pertinent part, provides as follows:    

 

On or after January 1, 1978, the federal portion of any extended benefits 

shall not be charged to the account of any employer who pays taxes as 

required by this Chapter but the State portion of such extended benefits 

shall be charged to the account of such employer.  All state portions of 

the extended benefits paid shall be charged to the account of 

governmental entities or other employers not liable for FUTA taxes who 

are the base period employers.  (Emphasis added.)   

 

This provision mandates the charging of the State portion of extended benefits to 

experienced rated and reimbursement base period employers.  It does not define what 

charging method or scheme the State should use to allocate the extended benefits 

payments to the amounts of the base period employers.  Furthermore, it does not, 

expressly or impliedly, limit the applicability of any provision of G.S. § 96-9(c)(2).   



 

The above provision is consistent with the Federal Unemployment Tax Act (FUTA) 

26 U.S.C. 3301-3311, and Federal Regulations.  Regulation 20 CFR 615.10(a) reads 

as follows:   

 

(a)  Charging contributing employers.  Section 3303(a)(1) of the Internal 

Revenue Code of 1954 (26 U.S.C. 3303(a)(1)), does not require that 

Extended Benefits paid to an individual be charged to the experience 

rating accounts of employers.  A State law may, however, consistently 

with Section 3303(a)(1), require the charging of Extended Benefits paid 

to an individual, and if it does, it may provide for charging all or any 

portion of such compensation paid.  Sharable regular compensation 

must be charged as all other regular compensation is charged under the 

State law.   

 

Accordingly, North Carolina has the right to choose whether or not to charge extended 

benefits to employers’ unemployment insurance tax accounts.   

 

The North Carolina General Assembly has provided a standard statutory scheme for 

charging benefit payments.  That scheme is set forth in G.S.  § 96-9(c)(2)a which 

provides as follows:   

 

Benefits paid shall be allocated to the account of each base period 

employer in the proportion that the base period wages paid to an eligible 

individual in any calendar quarter by each such employer bears to the 

total wages paid by all base period employers during the base period, 

except as hereinafter provided in paragraphs b, c, and d of this 

subdivision, G.S. 96-9(d)(2)c, and 96-12(e)G.  The amount so allocated 

shall be multiplied by one hundred twenty percent (120%) and charged 

to that employer’s account.  Benefits paid shall be charged to the 

employers’ accounts upon the basis of benefits paid to claimants whose 

benefit years have expired.   

 

This subsection contains no language from which it may be concluded that the 

charging method or scheme set forth therein is limited to the charging of regular 

benefit payments, and not applicable to extended benefit payments.  The “except as 

hereinafter provided in . . . 6-12(e)G” language is included to exclude from the 

definition of “benefits paid” the federal portion of extended benefits which “shall not 

be charged to the account of any employer who pay taxes as required by this chapter 

. . .” G.S. S96-12(e)G.  This is a reasonable interpretation of this “except” language 

because all other statutory provisions referenced provide for the “non-charging” or 

exclusion of specific benefit payments.    

 

For extended benefit payments made prior to January 1, 1978, the Legislature 

specifically stated that G.S. § 96-9(c)(2)b was not to be applied to the charging of 



 

extended benefit payment.  No such language is contained in the pertinent part of 

G.S. § 96-12(e)G, as set out above, which addresses extended benefit payments made 

after January 1, 1978.  By its specific language, G.S. § 96-9(c)(2)a makes G.S. § 96-

9(c)(2)b applicable to the charging of benefit payments.  In view of the exclusionary 

language used by the Legislature as to extended benefit payments made prior to 

January 1, 1978, it is reasonable to assume, and it is concluded, that the 

inapplicability of G.S. § 96-9(c)(2)b must be specifically stated in order for it not to be 

applied to the charging of any benefit payments.   

 

In sum, the statutory charging scheme of benefit payments set forth in G.S. § 96-

9(c)(2), paragraphs a and b included, is applicable to the charging of the State portion 

of extended benefits to the accounts of base period employers.   

 

 

Adopted as an official Interpretation by the Commission on October 14, 1991.   


