
EMPLOYMENT SECURITY COMMISSION OF NORTH CAROLINA 

 

INTERPRETATION NO. 270, SUPPLEMENT I 

 

TO:   The Employment Security Commission  

 

FROM:  Thomas S. Whitaker, Chief Counsel   

 

SUBJECT:  Temporary Help/Services Agencies  

Fee-Charging Restriction  

 

 

QUESTION: 

 (submitted by Taylor Temporary Services, Incorporated in a letter dated February 7, 

1994):    

 

Does the restriction on fee-charging of applicants referred by the Employment 

Security Commission to temporary help/services agencies prohibit such agencies 

requiring these applicants, after being hired, to pay for charges for work-related items 

such as drug tests, safety equipment, tools, and other similar items, incurred after 

employment commences?    

 

ANSWER:   

 

No.   

 

DISCUSSION:   

 

29 U.S.C. § 49(1)(b)(1) provides as follows:   

 

Nothing in this chapter shall be construed to prohibit the referral of any 

applicant to private agencies as long as the applicant is not charged a 

fee.  (Emphasis added.)   

 

This provision permits a Job Service Office to refer an applicant to a temporary help 

agency who will employ the applicant as its own employee and assign him/her to 

perform various jobs for fee paying clients of the temporary help agency.  As stated 

in Interpretation No. 270, adopted by the Employment Security Commission on June 

2, 1992, a temporary help/services agency hiring of an applicant may not be premised 

on the willingness of the applicant to pay a fee to the agency, before or after hiring.  

This fee-charging restriction also extends to any requirement that an applicant, prior 

to being employed by the agency, be charged for work related items that may be 

required by the agency.    

 



 

After the applicant becomes an employee of the temporary agency, the fee-charging 

restriction is not applicable to charges for required drug tests, safety equipment, 

tools, and similar work-related items incurred after employment commences.  Non-

temporary help/services agency employers may require payment for such charges by 

its employees and referrals to these employers by the Employment Security 

Commission are not terminated or limited because of this requirement.  To restrict 

temporary agency employers who have hired applicants referred by the Employment 

Security Commission in this manner, but not non-temporary agency employers, 

would result in different treatment without a justifiable basis.    

 

As with any other employer, a Job Service Office must inquire of the temporary 

help/services agency whether an applicant, after being hired, may be required to pay 

charges for work-related items, as described above, incurred after employment 

commences.  This information must be noted on the job order and shared with the 

applicant by the Job Service Office at the time of referral.   

 

SUMMARY: 

 

Neither 29 U.S.C. § 49(1)(b)(1) nor Interpretation No. 270 would prohibit a temporary 

help/services agency employer from requiring an employee, hired after referral by the 

Employment Security Commission to pay charge for drug tests, safety equipment, 

tools, and similar work-related items incurred after employment commences.  To 

ensure that the applicant knowledgeably accepts employment and any conditions 

applicable thereto, the Job Service Office must obtain this information from the 

temporary help/services agencies, as well as other employing entities, at the time the 

job order is submitted, and share this information with the applicant at the time of 

referral.  

 

 

Adopted as an official Interpretation by the Employment Security Commission on 

February 25, 1994.    

 


