
EMPLOYMENT SECURITY COMMISSION OF NORTH CAROLINA 

 

INTERPRETATION NO. 270 

 

TO:   The Employment Security Commission  

 

FROM:  Thomas S. Whitaker, Chief Counsel  

 

SUBJECT:  Temporary Help/Services Agencies  

(1)  Job Listings Requirement;   

(2)  Fee-Charging Restriction   

 

QUESTION #1:   

  

Does the Vietnam Era Veterans Readjustment Act of 1974 require temporary 

help/services agencies who have subcontracts with Federal contractors to list all 

suitable employment openings with the Employment Security Commission?   

 

ANSWER:   

 

Yes.   

 

DISCUSSION:   

In a letter dated March 25, 1992, the Regional Director of the U.S. Department of 

Labor Employment Standards Administration Office of Federal Contract Compliance 

Programs responded to this and similar questions posed by the General Counsel of 

the National Association of Temporary Services, Incorporated.   The following is a 

verbatim excerpt from that letter which supports the foregoing answer:   

 

The Act does require temporary help firms/agencies that have 

subcontracts with Federal contractors to list all suitable employment 

openings received from customers with the State Employment Service 

including those occurring at an establishment of the subcontractor other 

than at the establishment at which the contract work is being 

performed.   

 

Even though the temporary help firm regularly maintains a list of 

qualified temporary employees previously screened or hired, it is not 

exempt from the requirements to list the opening with the State 

Employment Security Commission upon receipt of the job orders.  The 

interpretation that customer orders filled from within the temporary 

agency’s own organization is within the meaning of the regulatory 

requirements is incorrect.  The temporary agency is not filling job 

openings within its organization; it is filling orders for the Federal 



 

contractors.  The regulations at 60 CFR 250.4(b)(3) should not be 

interpreted in a manner to circumvent the intent of the requirements 

under the Act.    

 

In addition, when a Federal contractor uses an employment agency to 

recruit, screen, and refer potential employees, both the temporary 

agency and the Federal contractor may be liable if there is any violation 

of the Job Listing Requirements.   

 

In summary, the focus is targeted at job opportunities and the emphasis 

placed on proceeding with good faith efforts toward making job 

opportunities available to covered veterans where there is federal 

contract coverage.   

 

 

QUESTION # 2: 

 

Is 29 U.S.C. § 49(1)(b)(1) applicable if an individual who is referred by a Job Service 

Office to a temporary help agency is required as a condition of his/her employment 

with the temporary help agency to sign a contract specifying that the applicant will 

become an applicant of the fee-charging unit of the temporary help agency beginning 

when the applicant obtains permanent employment with a client of the temporary 

help agency?   

 

ANSWER: 

 

Yes.    

 

DISCUSSION: 

 

299 U.S.C.  § 49 (1)(b)(1) provides as follows:   

 

Nothing in this chapter shall be construed to prohibit the referral of any 

applicant to private agencies as long as the applicant is not charged a 

fee.  (Emphasis added.) 

 

This provision permits a Job Service Office to refer an applicant to a temporary help 

agency who will employ the applicant as its own employee and assign him/her to 

perform various jobs for fee paying clients of the temporary help agency.  Even though 

the temporary help unit may be a part of or attached to an applicant fee-charging 

agency, 29 U.S.C. § 49(1)(b)(1) will still permit a Job Service Office to refer the 

applicant to the temporary help unit provided it is made clear to the dual—unit 

agency that only its temporary help unit is being served by the Job Service Office.   

Furthermore, the applicant must be made aware at the time of referral that the 



 

referral is to the temporary help unit, and that the temporary help unit is a part of 

or attached to an applicant fee-charging agency.   

 

The foregoing presumes, however, that the two (2) units of the dual agency operate 

independently to the extent that the applicant’s employment with the temporary help 

unit is not dependent on his/her either becoming or potentially becoming an applicant 

of the fee-charging unit.  If the Job Service Office knows or have reason to believe 

that as a condition of employment with the temporary help unit, the referred 

applicant will be required to contract to become an applicant of the fee-charging unit 

and be liable for a fee upon the occurrence of a specific event, the referral by the Job 

Service Office is to the temporary help unit and the fee-charging unit.  That the fee 

would only become due and owing if the applicant obtains permanent employment 

with a temporary help unit’s client does not alter the fact that the applicant must 

contract to pay this fee to the fee-charging unit in order to obtain employment with 

the temporary help unit.  

 

In summary, 29 U.S.C. § 49(1)(b)(1) would prohibit a Job Service Office from referring 

an applicant to a temporary help agency that would require, as a condition of 

employment, the applicant to sign a contract to become an applicant of its fee-

charging operations.   

 

 

Adopted as an official Interpretation by the Commission on June 2, 1992.    

 


