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SUBJECT:  Application of the Provision under N.C.G.S. § 96-14(1)   

Relating to Separations Due to Disability or Other Health Reasons  

 

Since the 2009 amendment of the statutory provision relating to separations due to 

disability or other health reasons under N.C.G.S. § 96-14(1), several questions have 

been received as to its applicability.  In a question/answer format, this Interpretation 

provides guidance to those ESC employees who are authorized to raise and decide 

issues pursuant to G.S. § 96-15.   

 

STATUTORY PROVISION: 

 

Where an individual is discharged or leaves work due solely to a 

disability incurred or other health condition, whether or not related to 

the work, he shall not be disqualified for benefits if the individual shows:   

 

a.   That, at the time of leaving, an adequate disability or 

health condition of the employee, of a minor child who is in 

the legally recognized custody of the individual, of an aged 

or disabled parent of the individual, or of a disabled 

member of the individual’s immediate family, either  

medically diagnosed or otherwise shown by competent 

evidence, existed to justify the leaving; and  

b.   That, at a reasonable time prior to leaving, the individual 

gave the employer notice of the disability or health 

condition.   

 

QUESTION: 

 

Who is “a member of the individual’s “immediate family?” 

    

ANSWER: 

 

G.S. § 96-8(27) defines “immediate family” as follows:  

  

“Immediate family” means an individual’s wife, husband, mother, 

father, brother, sister, son, daughter, grandmother, grandfather, 



 

grandson, granddaughter, whether the relationship is a biological, step, 

half-, or in-law relationship.    

 

QUESTION: 

 

Does “is in the legally recognized custody” mean that the individual maintains “legal 

physical custody” of the minor child?    

 

ANSWER: 

 

No.  The individual merely has to show that a legal relationship exists between the 

individual and the minor child and the individual provides care to the minor child.   

 

QUESTION: 

 

How broadly and/or liberally shall the terms “disability” and “disabled” be defined 

and applied?   

 

ANSWER: 

 

Because the purpose of this provision is to hold an employee not disqualified from 

receiving unemployment insurance benefits when he/she separates from employment 

because a necessity exists to provide care to a member of his/her immediate family, 

“disability” and “disabled” are broadly defined and must be applied liberally.  That is, 

“disability” and “disabled” include any physical or mental disorder or impairment 

that impairs an individual’s ability to perform a major life activity.  A major life 

activity includes, but is not limited to, caring for oneself, performing manual tasks, 

seeing, hearing, eating, sleeping, walking, standing, lifting, bending, speaking, 

breathing, learning, reading, concentrating, thinking, communicating, working, and 

the operation of a major bodily function, including but not limited to, functions of the 

immune system, normal cell growth, digestive, bowel, bladder, neurological, brain, 

respiratory, circulatory, endocrine, and reproductive functions. Neither the 

physical nor mental disorder or impairment nor the resulting disability is 

required to be total or permanent.   

 

QUESTION: 

 

Does “adequate . . . other health condition, . . . either medically diagnosed or otherwise 

shown by competent evidence,” apply to a parent who is not “aged”?   

 

ANSWER: 

 

Yes.  This provision must be applied when an employee must separate from 

employment because a necessity exists to provide care, temporarily or permanently, 



 

to any member of the employee’s immediate family.  The “other health condition” is 

not required to be permanent.   

 

QUESTION: 

 

Is an individual required to exhaust all available paid employment-related leave 

before leaving work under the above statutory provision to avoid being disqualified 

from receiving unemployment insurance benefits?   

 

ANSWER: 

 

Yes.    

 

QUESTION: 

 

Is an individual required to exhaust all available unpaid employment-related leave 

before leaving work under the above statutory provision to avoid being disqualified 

from receiving unemployment insurance benefits?    

 

ANSWER: 

 

Yes and No.  Yes, if the individual would be able to return to work on or before the 

expiration of the available leave.  No, if the individual conclusively shows that unpaid 

leave would be insufficient to cover the length of his/her required absence from work 

and the employer would not excuse absences beyond the unpaid leave expiration date 

or grant additional leave, and there is no other available and suitable work with the 

employer.  As ton the latter, although the Commission encourages an individual to 

maintain an employment relationship whenever possible, it does not require an 

individual to act futilely.    

 

QUESTION: 

 

Should an individual be disqualified from receiving unemployment insurance 

benefits if he/she failed to give the employer notice of the disability or health condition 

“at a reasonable time prior to leaving” employment?   

 

ANSWER: 

 

Consistent with the ESC precedent decisions and North Carolina court cases 

addressing the existence of good cause for not providing notice of an absence from 

scheduled work when deciding whether an individual was discharged from work due 

to misconduct or substantial fault, Yes and No.  Yes, the individual should be 

disqualified if the evidence establishes that it was possible for the individual to do so 

and he/she did not have good cause for not giving prior notice.  No, the individual 



 

should not be disqualified if he/she had good cause for not giving prior notice, but did 

provide notice as soon as reasonably possible.  In determining the existence of good 

cause, the test to be applied is whether the individual has acted as a person of 

ordinary prudence under the existing circumstances.    

 

SUMMARY: 

 

If the information received from a claimant and employer established all the elements 

required under this statutory provision, subsequent adjudication should conclude 

that there was a non-disqualifying separation from employment.  The employer’s 

account will not be charged the benefits paid to the claimant.  

 

 

Adopted as an official Interpretation by the Employment Security Commission on 

October 29, 2010.   

 


