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FINDINGS OF FACT: 

 

1. The claimant last worked for the employer on January 26, 1984. From 

February 19, 1984 until February 25, 1984, the claimant has registered for 

work and continued to report to an employment office of the Commission and 

has made a claim for benefits in accordance with G.S. 96-15(a) as of the time 

the Adjudicator issued a determination. The claimant appealed the 

Adjudicator's determination, and an evidentiary hearing was held by Jo Ann 

Weaver, Appeals Referee, under Docket No. II-UI-5253 JTPA, who held that 

the claimant was disqualified for unemployment benefits. The claimant filed 

a timely appeal to the Commission. 

 

2. The claimant met with an Employment Interviewer in the Greenville Local 

Job Service Office on or about February 23, 1984. Claimant was enrolled in a 

Job Training Partnership Act Dislocated Workers Program. 

 

3. During the conference, claimant was informed of the program class sessions 

scheduled to begin the following week and asked whether she could attend 

them. The classes were to be conducted from 2:00 p.m. to 5:00 p.m. The 

interviewer was unable to answer claimant's questions as to whether the 

attendance at these classes was mandatory and whether non-attendance would 

have any effect on her receipt of unemployment insurance benefits. 

 

4. The claimant made the interviewer aware that it would be difficult for her to 

attend a class session lasting from 2:00 to 5:00. She gave two (2) reasons for 

this position: (a) the length of the sessions, and (b) problems with child care 

for her grandchildren. 

 

5. Claimant did not attend the JTPA class sessions and the matter was referred 

for adjudication. 

 



MEMORANDUM OF'LAW: 

 

The Job Training Partnership Act (hereinafter JTPA) was enacted in October 1982. 

The purpose of the Act is 

 

. . . to establish programs to prepare youth and unskilled adults for entry 

into the labor force and to afford job training to those economically 

disadvantaged individuals and other individuals facing serious barriers 

to employment, who are in special need of such training to obtain 

productive employment. 29 U.S.C.A., Sec. 1501. 

  

Under Subchapter II of this Act - Employment and Training Assistance for 

Dislocated Workers - the U.S. Secretary of Labor is authorized and required to make 

available (to state agencies) certain designated funds "for the purpose of providing 

training, retraining, job search search assistance, placement . . . to individuals who 

are affected by mass layoffs . . . or who reside in areas of high unemployment . . . . 

" 29 U.S.C.A., Sec. 1651(c). (Emphasis added). 

 

Federal law (26 U.S.C.A., Sec. 3304(a)(8)) provides that a claimant shall not 

be denied unemployment insurance compensation based upon availability for work, 

active search for work, or refusal to accept work, when he/she is participating in 

training which has been approved by a state employment service agency. Under 

JTPA (29 U.S.C.A., Sec. 1652(d)), a claimant's acceptance of training pursuant to a 

JTPA plan is deemed to be acceptance of training with the approval of the state 

agency within the meaning of any provision of federal law (or consistent state law) 

relating to unemployment benefits. 

 

The Commission's approval of training for a specific claimant carries with it 

a determination that (1) reasonable employment opportunities for which the claimant 

is fitted by training and experience do not exist in the locality or are severely 

curtailed, (2) the training relates to an occupation or skill for which there are 

expected to be reasonable opportunities for employment, and (3) the claimant has 

the required qualification and the aptitude to successfully complete the training 

course. 

 

Under N.C.G.S. 96-13(a)(3), a claimant attending a vocational school or 

training program that has been approved by the Commission is not required to 

actually meet the benefit eligibility conditions of being available for work, actively 

seeking work and accepting an offer of suitable work. Such individual is deemed to 

be available for work within the meaning of the law. 



 

Statutorily, participation in Commission approved training is the only 

situation in which a claimant for unemployment insurance benefits is specifically 

exempted from the requirements of being available for work, actively seeking work 

and accepting an offer of suitable work. ESC Regulation No. 10.25 sets forth the 

only other situations where suspension of benefit eligibility conditions may apply - 

temporary layoffs and exhaustion of all potential opportunities for suitable work. 

However, the full exemption or suspension applicable to individuals in Commission 

approved training is not applicable to claimants-in 'these particular situations. 

 

JTPA did not usurp state law governing a claimant's eligibility or qualification 

to receive unemployment compensation when he/she has failed to comply with the 

guidelines of the approved training program. A claimant's failure to adhere to the 

guidelines made known to him/her could result in the loss of his/her exemption 

and/or an imposition of an indefinite disqualification for unemployment insurance 

benefits. G.S. 96-14(4) provides that an individual shall be indefinitely disqualified 

from receiving unemployment insurance benefits if the Commission determines that 

 

a. Such individual has failed without good cause to attend a 

vocational school or training program when so directed by the 

Commission (Emphasis added); 

  

b. Such individual has discontinued his training course without 

good cause; or 

 

c. If the individual is separated from his training course or 

vocational school due to misconduct. 

 

It is clear from the foregoing discussion that the treatment of claimants 

participating in Commission approved training programs is extraordinary. 

Consequently, Commission personnel must strictly comply with the procedure for 

awarding exemptions and specifically make the claimant aware of what is required 

when he/she enrolls in a training program. 

 

Sections of the N.C. Employment Security Law imposing disqualification for 

benefits must be strictly construed in favor of the claimant and should not be 

enlarged by implication. In re Watson, 273 N.C. 629, 161 S.E.2d 1 (1968); In re 

Scaringelli, 39 N.C. App. 648, 251 S.E.2d 728 (1979). Ergo, if a claimant is to be 

disqualified for failure to attend a training program, it must be first shown that he/she 

was directed by the Commission to attend the program. "(D)irected" is not defined 



within Chapter 96 but the plain meaning derived from its usage within subsection 

96-14(4) is "ordered; commanded; instructed." 

 

In the present case, during a conference with claimant on or about February 

23, 1984, a Commission interviewer enrolled claimant in a JTPA Dislocated 

Workers Program that pursuant to federal law constituted claimant's acceptance of a 

training program approved by the Commission. As a part of this program, class 

sessions for program participants were to be conducted the following week. The 

interviewer did not, at any time during this conference, "direct, order, command, or 

instruct" claimant to attend said sessions. Claimant was informed of these sessions 

in such language as to cause a reasonable person to believe that attendance was 

optional. Further, the interviewer expressed a lack of knowledge as to whether non-

attendance would adversely affect claimant's receipt of unemployment insurance 

benefits; therefore, it cannot be said that claimant should have known that she was 

being directed to attend the class sessions or possibly be subject to a disqualification 

for benefits for failure, without good cause, to attend. 

 

The undersigned has no alternative but to find that claimant has not failed "to 

attend a training program when so directed by the Commission." Since no showing 

has been made that claimant was even directed to attend a training program as 

required by G.S. 96-14(4)a, the undersigned does not find it necessary to reach the 

issue of whether claimant had good cause for non-attendance. 

 

It is, therefore, concluded that claimant is not disqualified from receiving 

benefits because the evidence fails to prove that claimant failed to attend a training 

program when so directed by the Commission. 


